Hypo’s, Dextro en alternatieven

Heb je een hypo? Dan neem je meestal Dextro. Dextrose is de voedingsbenaming voor glucose. Het is de snelst opneembare suiker/koolhydraat omdat het niet verteerd hoeft te worden. Er zijn een paar verschillende merken en per merk verschilt de hoeveelheid dextrose licht.

Glucose tabletten

 • Dextro Energy – bestond in veel verschillende smaken, maar helaas niet meer.
 • Dextrose van het Kruidvat – goedkoop en zit in een stevige verpakking, zodat de verpakkingen ook na lange tijd niet zo gemakkelijk stuk gaan. (Dextro doet dat wel). De tabletten zijn iets brosser en daardoor gemakkelijker te gebruiken.
 • Glucotabs – meestal niet verkrijgbaar bij de drogist, maar wel bij de apotheek. Ze zijn niet goedkoop, maar je kunt ze ook in grote hoeveelheden online bestellen. Voor sommigen werken deze beter omdat je ze makkelijker weg krijgt, ook ’s nachts.

Kaio heeft altijd dextro of een variant mee. Onder andere in een klein kokertje waar ooit controle strips in zaten. Daar passen een stuk of 6 in. We hebben Dextro in Kaio’s diabetestasje, in de auto, in de sporttas, in jaszakken en op nog wel 3 plaatsen.

Hoeveel moet je nemen?

De kunst bij een hypo is: de hypo voelen, prikken, bij lage waarde: neem druivensuiker (per persoon uitproberen hoeveel, voor Kaio vaak 15 Kh), wachten (dat is echt moeilijk), dan weer prikken als je geen sensor hebt en dan handelen (nog een druivensuiker of een volkoren boterham).

Een druivensuiker van het Kruidvat is 5 koolhydraten, de gewone dextro is meer. Hoeveel je nodig hebt bij welke waarde is voor iedereen anders en is ook afhankelijk van je lichaamsgewicht. Vaak is de geadviseerde hoeveelheid 3-4 tabletten, maar dat zal je zelf moeten ondervinden. Dat is het lastige. Het heeft te maken met de koolhydraat-ratio en die is per persoon anders. En hoeveel je nodig hebt hangt ook nog af van hoe diep je hypo is. Een hypo van 4.3 is anders dan een hypo van 2.2 bijvoorbeeld. Zit je op 3 en ga je al bijna eten, of zit je op 3 en heb je net gegeten – dat maakt allemaal uit. Ook is het belangrijk te weten waar je vandaan komt, hoe dalend is de lijn; een hele langzame lijn of een hele steile? Al met al: rekenen en uitproberen.

Alternatieven

Op een gegeven moment ben je een beetje uitgedextroot. Daarom is het belangrijk om te weten dat je een hypo kunt compenseren met elke suiker of koolhydraat-houdende voeding. Enkel de opnamesnelheid verschilt. Dextrose wordt aangeraden omdat het snel is en makkelijk in kleine hoeveelheid te nemen. Het werkt het meest effectief. Maar wat zijn de alternatieven?

Er zijn een aantal middelen die bijna even snel werken:

 • 1 klein blikje cola (of sinas) van 150 ml schijnt heel snel te werken
 • Karvan Cévitam pure limonade siroop – 2 slokken is vaak voldoende. Je kunt het meenemen in een 100ml flesje van een reissetje bij het Kruidvat of Ikea.
 • Rietsuiker opgelost in warm water – er zijn mensen bij wie dat zelfs sneller werkt dan Dextro!
 • En een favoriet bij ons is honing, waarmee je ‘zachter’ uit een hypo komt; je krijgt er minder een opdoffer van. Dat komt misschien doordat honing een samenstelling bevat van snelle en langzamere kh. Tip: eet daarna wel altijd nog iets met langzame kh.

En als de hypo niet heel snel gaat dan zijn allerlei voedingsmiddelen met koolhydraten erin een oplossing, zoals:

 • Gedroogde vruchten (bij ons favoriet en ook nog gezond)
 • Chocolade en snoeprepen
 • Klein rolletje pepermuntjes (1 pepermuntje is 3 kh)
 • Rolletje drop (daar zit alleen ook vet in waardoor het wat minder snel werkt)
 • Winegums of andere snoepjes in uitdeelverpakking (dan zit het al in kleine zakjes en heeft het ongeveer 20 kh)

Het blijft uitproberen, meten en kijken waar je het beste op reageert. Alleen door zelf uitproberen weet je wat je zelf prettig vindt. Maar we hopen dat je zo verschillende opties hebt om uit je hypo te komen.

Heb jij nog een tip? We horen graag van je!

3 thoughts on “Hypo’s, Dextro en alternatieven

 1. Marie-Anne says:

  Ik merk dat ik, als ik een hypo heb, meer problemen heb met slikken. Een Dextro of iets anders vast, krijg ik dan niet weggeslikt en het gevaar van verslikking is dan te groot.

  Ik heb altijd twee 150ml colablikjes bij me. Als ik me niet snel beter voel, dan neem ik een tweede blikje.

  Dank voor de tip van de honing. De cola is altijd gelijk bij de hand, dus de snelste oplossing. Maar als dat niet snel genoeg werkt, dan lijkt me een kop thee met een flinke lepel honing helemaal prima voor mij.
  En op vakantie kun je van die hotelverpakkingen gebruiken, misschien?

  Fijne site is dit. Ik heb er inmiddels een dia-band besteld. Kom hier zeker nog terug.

  • admin says:

   Dank je Marie-Anne, ook een goede tip! Kaio drinkt nog niet echt cola vanwege de cafeïne, maar bij een hypo is het zeker ook een goede oplossing! Dank je voor de tip! En leuk dat je onze site fijn vindt 🙂

   • Marie-Anne says:

    Hoi,
    Dat was niet slim van me. Ik had kunnen bedenken dat een kind geen gewone cola drinkt. 🙂 Dan is honing een geweldige tip als je slikproblemen hebt (tijdens een hypo)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *