Freestyle Libre laat los? Lees hier hoe je het kunt oplossen!

Een sensorband als beste oplossing

De Freestyle Libre laat los? Terwijl sommige mensen heel hard moeten trekken om hun sensor van hun arm te krijgen, zat de diabetes-sensor bij mijn zoon vaak binnen een week alweer los. Daarom draagt Kaio nu bij sport en zwemmen altijd een Dia-Band diabetes sensor armband, die beschermt de sensor. En soms ook gewoon, als hij er zin in heeft of als de pleister wat losser begint te zitten. Als je een Freestyle Libre hebt kun je ook een van de speciale FSL-armbanden met clip gebruiken, die zijn speciaal bedoeld voor de FSL 1 en de FSL 2. Los van de dia-band hebben we inmiddels ook vele andere hulpmiddelen en tips verzameld. Je leest ze hieronder. Lees waar sensor staat trouwens gerust ook infusieset of Omnipod of Freestyle Libre.

Je huid heeft invloed op het loslaten van de Freestyle Libre

Het hangt van je huidtype af hoe goed de lijm in de pleister aan je huid hecht. Maar ook water en zweet hebben invloed op de lijmlaag. Wanneer je vlak voor een wissel bodylotion gebruikt, olie of een hele voedende douchecrème, kunnen sensoren en infuus-sets er binnen een uur weer afliggen. Dus niet smeren vlak voor je je infuus of sensor gaat vervangen.

Het kan ook helpen om je huid schoon te maken met een alcoholdoekje voor je de sensor aanbrengt. Daarmee verwijder je eventueel vuil en vettigheid, maar wel goed laten drogen! Bij sommige mensen werkt alcohol juist averechts, dus het blijft een kwestie van uitproberen. We zijn niet allemaal hetzelfde.

Dit is nog niet van toepassing bij Kaio, maar wil je de Freestyle Libre plaatsen op een plek met veel haar of haartjes, dan kan het helpen om het gebied te scheren of te waxen. Want haar zorgt er ook voor dat de sensor niet goed op de huid plakt en dan laat de sensor sneller los.

Een tip die Medtronic ons gaf, is om met een naald gaatjes in de pleister te prikken voor het opbrengen. Dat lijkt bij Kaio goed te werken.

Ook je kleding kan een rol spelen, soms schuurt de sensor los

Als laatste kan de hechting van de sticker ook beïnvloedt worden door de plek waar je de Freestyle Libre op je lichaam plakt; op sommige plekken kan kleding langs de pleister schuren of staat er meer spanning op de huid. Als je een diabetes sensor armband of een armband met clip draagt bescherm je je sensor tegen schurende kleding. Kijk of je eventueel andere plekken op je lichaam kunt proberen en overleg bij twijfel over een nieuwe plek altijd met je arts of diabetesverpleegkundige. Gebruik eventueel een diabetes sensor armband zoals de NightNDay om je sensor te beschermen tegen schurende kleding.

Kaio in zee met een Dia-Band armband, deze beschermt zijn sensor en houdt hem op zijn plaats.
Kaio in zee met een Dia-Band armbandje om zijn sensor op zijn plaats te houden.

Skin Tac Wipes

Skin Tac Wipes zijn doekjes met extra plaksel die een tussenlaag tussen je huid en de pleister vormen. De doekjes zijn per stuk verpakt. Je opent een verpakking en smeert de lijm op het gebied waar je jouw sensor/infuus wilt plaatsen. Wij scheuren de verpakking halverwege open zodat we het doekje zelf niet hoeven vast te pakken wat dat is zo kleverig!

Bij sommigen schijnt het te helpen om de losgelaten randjes nog een keertje met Skin Tac te behandelen, maar bij Kaio werkt dat helaas niet. Skin Tac is de meest onzichtbare optie voor versteviging, maar helaas is alleen Skin Tac bij veel mensen niet voldoende en dan laat de sensor nog steeds los. Dit helpt dus wel om te voorkomen dat je Freestyle Libre los laat maar is onvoldoende als je verder geen maatregelen neemt.

Prijs per doos (50 stuks): ongeveer 20 euro (alleen in sommige gevallen vergoed; vraag dit na bij je hulpmiddelenleverancier. En soms worden ze wel vergoed voor je infuus, maar  niet voor je sensor. Als je beiden hebt, vraag hem dan aan voor je infuus ;-)). De wipes zijn te vinden bij bijna alle hulpmiddelenleveranciers en soms ook bij een drogisterij of apotheek.

Cavilon Spray

Bij warm weer kan je huid enorm irriteren door de pleister. Hiervoor gebruiken wij de Cavilon spray. De Cavilon barrièrefilm is een niet prikkende huidbeschermer die een transparante barrièrelaag op de huid legt. Hiermee voorkom je irritatie en bescherm je de huid tegen beschadigingen door bijvoorbeeld tape. Bovendien bevordert Cavilon de kleefkracht van tape. Cavilon biedt tot 72 uur bescherming, is alcoholvrij en voelt niet vettig aan.

Prijs per stuk: rond de 13,95 euro. Soms verkrijgbaar bij hulpmiddelenleveranciers, vaak bij apotheken en drogisterijen, maar ook op bol.com. Wordt meestal niet vergoed.

Fixomull Stretch

Deze witte, flexibele tape kun je kopen op een rol van twee of tien meter bij de apotheek en is hetzelfde zachte materiaal als dat van veel infuuspleisters. Voor Kaio werkt het fantastisch om zijn sensor te verstevigen. Ik teken eerst de sensor en dan de pleisterrand met nog een rand eromheen van 1 tot 1,5 cm extra. Daar de sensor nog even uitknippen. Soms gebruiken we ook gewoon een stukje om losse randjes vast te plakken. Dat werkt geweldig, zo laat de sensor minder snel los.

Prijs per stuk (10cm x 10m): 17,95 euro per doos (ongeveer 140 knutselwerkjes) of 10cm x 2m voor ongeveer 7 euro per doos (ongeveer 28 knutselwerkjes). Soms verkrijgbaar bij hulpmiddelenleveranciers, vaak bij apotheken en drogisterijen, maar ook op bol.com. Wordt meestal niet vergoed.

Opsite Flexigrid

Opsite Flexigrid is een transparante, zelfklevende folie dat gebruikt wordt om kleine wonden af te dekken, het fungeert als tweede huid of het wordt gebruikt ter fixatie. De folie is waterdicht en per stuk verpakt. Omdat het ook flexibel is, kan het makkelijk over bijvoorbeeld een sensor heen geplakt worden. Je kunt eventueel ook eerst de folie op de huid plakken en je sensor/infuus/Omnipod vervolgens daar bovenop plaatsen. Dit kan ook handig zijn bij huidallergieën. De folie is te verkrijgen in 10×12 centimeter of 6×7 centimeter (afhankelijk van hoe groot je sensor is).

Doos van 100 stuks ter waarde van 60 euro is in veel gevallen gratis te bestellen bij oa. DVN Winkel, Mediq Direct Diabetes en Boeren Medical, maar wordt bij ons niet vergoed.

Tegaderm om te voorkomen dat je Freestyle Libre los laat

Dit wondverband is een dunne, transparante film te vergelijken met de Opsite Flexigrid en is latexvrij. Deze film kan over je Freestyle Libre heen geplakt worden, of je kunt er voor kiezen om eerst de film aan te brengen op je huid en daar de sensor vervolgens op te plakken (dit is ook een goede optie als je  een gevoelige huid hebt en/of wat huidirritatie hebt door je sensor/infuus/Omnipod). Tegaderm is te verkrijgen in 4,4×4,4 centimeter en in 6×7 centimeter.

Doos van 100 stuks ter waarde van 85 euro is in veel gevallen gratis te bestellen bij oa. DVN Winkel, Mediq Direct Diabetes en Boeren Medical. Bij ons wordt het niet vergoed. Ook vergkrijgbaar bij veel apotheken.

Pleisters en sporttape die voorkomen dat je sensor los komt

Er zijn nog veel andere soorten tape te verkrijgen: elastische sport tape (Kinesio of Cure tape) of Leukotape kan ook helpen met het verstevigen en kan je eventueel kopen in een leuke kleur (als je daar van houdt). Als je naast felle kleuren, ook een figuurtje wel leuk vindt en zelf niet wilt knutselen; kijk dan bij één van deze webwinkels voor fixatape in kleuren en figuurtjes. De Nederlandse webwinkel Diabetes Feel Goods biedt fixtape aan (gemaakt van kinesiotape) voor Freestyle Libre, Dexcom, Omnipod en algemene infusiesets a 2,95 euro per stuk. Kun je daar niet vinden wat je zoekt, kijk dan bij de Italiaanse webwinkel Wearingdabbee (18,95 euro voor vijf stuks) of op Grifgrips ($10,95 voor 10 stuks), een webwinkel uit de Verenigde Staten. Daar over heen kun je natuurlijk altijd nog een diabetes sensor armband dragen om te voorkomen dat je Freestyle Libre los laat.

Een rol Leukotape of Kinesiotape om zelf mee te knutselen kost ongeveer 6 euro. Je kunt het kopen bij drogisterijen, apotheken, maar ook bij de Action! Op maat gemaakte Fixtape in verschillende vormpjes is bijvoorbeeld verkrijgbaar via Diabetes Feel goods.

En hoe krijg je al dat extra plaksel er weer af?

Een wattenschijfje met een klein beetje water en babyolie is zacht voor je huid en verwijdert supergoed alle lijmresten. Een flesje babyolie koop je al voor 2 euro bij bijvoorbeeld de Etos.

One thought on “Freestyle Libre laat los? Lees hier hoe je het kunt oplossen!

  1. Elke says:

    Dank jullie wel voor alle tips en adressen. Echt te gek! Voor ons is alles nog nieuw en enorm zoekende naar oplossingen voor hindernissen waar we tot een maand geleden nooit bij stil hadden gestaan. Dit helpt!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *