Sporten met diabetes en insulinepomp

sporten met een insulinepomp

Sporten met een insulinepomp – en sporten met diabetes – vonden wij een uitdaging op zich. Maar beweging is wel heel belangrijk bij diabetes. Sporten houdt je fit en vermindert stress. Dat is belangrijk want stress ontregelt de bloedsuikerspiegel. Toch kun je bang zijn om te gaan sporten. Of je hebt angst voor hypo’s. Maar sport en diabetes kunnen prima samen gaan. Vergeet niet: er zijn topsporters met diabetes.

Voorzichtig met duursporten

Als je insuline spuit, moet je wel voorzichtig zijn bij heel zware inspanningen, zoals duursporten als marathonlopen en wielrennen. Je bloedsuiker kan daarbij namelijk plotseling extreem stijgen of dalen, en dat kan gevaarlijk zijn. Maar er zijn topsporters met diabetes, dus het kan absoluut. Goede regulering en adviezen van een arts zijn dan wel nodig. Ook kun je voor advies over sporten met diabetes terecht bij de Bas van de Goor Foundation: BvdGf.org. Minder verstandig zijn sporten waarbij een levensgevaarlijke situatie kan ontstaan bij een plotselinge hypo, dus een aanval van te lage bloedsuiker. Zoals duiken of bergbeklimmen.

Sporten en je bloedglucosewaarden (met en zonder insulinepomp)

Sporten heeft een positief effect op je lichaam. Sport beïnvloedt ook je bloedglucosewaarde: die gaat omlaag en je kunt een hypo krijgen. Door je bloedglucosewaarden te meten, kun je op tijd reageren en een hypo voorkomen. Hieronder vind je tips om hypo’s te voorkomen. Deze kunnen van persoon tot persoon verschillen. Overleg met je zorgverlener en probeer uit wat voor jou werkt.

Voor het sporten

Tijdens het sporten loop je het risico op hypo’s. Die kun je voorkomen door voor het sporten minder insuline te geven, wat extra koolhydraten te nemen of de streefwaarde op je insulinepomp aan te passen. Overleg dit altijd met je zorgverlener. Veel insulinepompen hebben aanpassingen voor het sporten. Kaio heeft de 670g van Medtronic en verhoogt zijn tijdelijke streefwaarde een uur van te voren en 2 uur na het sporten. Hij zit op freerunning en komt van trampolinespringen snel in een hypo. Meet altijd voor het sporten. Is je bloedglucosewaarde boven de 8 mmol/l en onder de 20 mmol/l, dan kun je gaan sporten!

Tijdens het sporten

Wanneer je begint met sporten is de bloedglucose iets hoger, maar deze gaat door de inspanning weer omlaag. Blijf ook voldoende drinken. Bij inspannende activiteiten drink je een 0,5 tot 1 liter per uur.

Na het sporten

Je spiercellen vullen na het sporten hun glucosevoorraad aan, met glucose uit je bloed. Voornamelijk de eerste twee uur na het sporten. De toegenomen insulinegevoeligheid door het sporten kan nog wel 24-48 uur aanhouden. Je moet dus extra controleren, om een hypo achteraf te voorkomen.

Sporten met een insulinepomp

Met sporten is het een kwestie van uitproberen wat goed voor je werkt: houd je de pomp om of koppel je hem af? Het hangt er natuurlijk vanaf hoe je reageert op sporten en of je bijvoorbeeld een contact- of watersport doet. En wanneer je liever aangekoppeld blijft, kan dit natuurlijk ook op verschillende manieren, afhankelijk van wat je gaat doen. Je wilt natuurlijk niet dat je pomp in de weg zit.

Sporten met een insulinepomp vonden wij een uitdaging op zich. Kaio’s sensor liet los, niet alle pomptasjes waren handig en soms wilde Kaio niet eens een tasje. Daarom hebben we verschillende producten ontwikkeld om met een insulinepomp te sporten:

1. De Dia-Belt – om je insulinepomp mee te nemen tijdens het sporten

De Dia-Belt insulinepomp-buidel is ideaal om mee te sporten. Omdat de Dia-Belt niet schudt of schuift kun je je vrij bewegen zonder constant aan je diabetes te worden herinnerd. Het minimalistische tasje is elastisch en vormt zich naar de inhoud. Daarmee is de Dia-Belt met insulinepomp discreet te dragen onder je kleding. (Maar ook boven je kleding misstaat het zeker niet!). En er kan natuurlijk ook gewoon een smartphone in. De Dia-Belt heeft twee openingen, zodat je de Belt niet hoeft te draaien bij een nieuw infuus. Tip van Kaio: De andere opening kun je tijdens sporten gebruiken voor je koptelefoon.

2. Dia-Undies – discreet ondergoed

Kaio Dia-Undies zijn discreet ondergoed waar je goed in kunt sporten. In het ondergoed is een binnenzakje verwerkt voor het dragen van een insulinepomp. Zo ben je vrij om te doen wat je wilt, zonder je zorgen te moeten maken over je pomp. In het binnenzakje zitten ook twee openingen voor voor je infusie-set. Op deze manier kan je je pomp comfortabel onder je sportkleren dragen. Kaio Dia-Undies bieden je eenvoud, comfort en discretie.

3. De Dia-Band – om zeker te weten dat je sensor blijft zitten

Heb je ook een sensor of heb je een pod? Dan weet je hoe deze met sporten kan losraken. De Kaio Dia-Band is DE bescherming voor je sensor of pod. Door de Dia-Band blijft de sensor of pod op zijn plek zitten, ook tijdens wilde spelletjes, sporten of zwemmen. En zo valt de sensor ook minder op. Je kunt natuurlijk de Dia-Band in het zelfde design dragen als de Dia-Belt om zo je sensor en je insulinepomp stijlvol mee te nemen tijdens het sporten.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *