Vakantie met Diabetes

Onze eerste keer op vakantie met diabetes was zo spannend! Want had ik genoeg insuline en test-strips bij me? Hoe borg ik alles goed op? En waar moest ik naar toe met mijn kind als ik medische hulp nodig had? Alle zorg waar je thuis mee te maken hebt, speelt ook op vakantie. Maar dan in een andere situatie. En dan krijg je er nog wat zorgen bij…

Voor je op reis gaat: neem altijd medicijnen, snacks, benodigdheden voor diabetes (in oorspronkelijke verpakking), en een medische verklaring mee in je handbagage als je gaat vliegen, want ingecheckte bagage kan kwijtraken of door ongeplande vertragingen kan het zijn dat je er langere tijd niet bij kunt. En dan wordt vakantie met diabetes pas echt een uitdaging.

Laten we dan beginnen met de vliegvelden… pfffff wat een gedoe is het meestal bij security om de insulinepennen en Kaio met insulinepomp niet te laten scannen, ook al heb je papieren en doktersverklaringen bij je. Want insulinepompen kun je gewoon meenemen door de poortjes (metaaldetectors), maar niet door röntgen scanapparaten (total body scanners). Het schijnt dat sommige mensen geen enkel probleem hebben met security, maar bij ons is het bijna altijd gedoe. Het fijnst was op Faro, daar kregen we medical assistance en mochten we door een eigen douanekamertje heen. Schiphol is tot nu toe een ramp. Wat weten ze bij security toch helaas weinig over diabetes…

Daarna het vliegen. Kaio is tijdens het vliegen altijd gevoeliger voor insuline dan op de grond en komt als we niet uitkijken in een heftige hypo, dus hou ik daar rekening mee: Dextro mee en wat minder koolhydraten invoeren bij de maaltijd.

Dan het eten op de vakantiebestemming: Koolhydraten tellen in een ander land is een uitdaging op zich. Voor onze vakantie met diabetes naar Turkije en Spanje heb ik van te voren veel gerechten gegoogled en lijstjes gemaakt met de hoeveelheid koolhydraten. En dan nog ging het soms mis.

Andere weersomstandigheden hebben ook invloed op bloedglucosewaarden. Door warmte gaan bloedvaten meer openstaan, waardoor insuline sterker werkt. Veel mensen hebben in de zomer dan ook een groter risico op hypo’s. Toch zijn er ook mensen die juist hoge bloedglucosewaarden krijgen bij warm weer, zoals Kaio. Ook dat kan: hitte zet het lichaam onder stress en stress kan de bloedsuikerspiegel doen stijgen. (In een warm bad krijgt Kaio meestal wel een hypo, maar een bad zet het lichaam natuurlijk niet onder stress). En dan kan insuline in hitte dan ook nog minder goed werken – zorg dus altijd dat je die in een koeltasje hebt zitten.

Op vakantie, in de zomer en als je veel reist naar warme landen is de Dia-Cool ideaal. Dia-Cool zijn insuline koeltasjes om je insuline op vakantie of onderweg op temperatuur te houden. Superhandig: je hebt geen koelelementen of elektriciteit nodig, want de verkoeling is op basis van waterverdamping. Lees als je meer wil weten of warmte en diabetes dit artikel. Wil je weten over wat koud weer doet met diabetes, lees dan dit artikel. Ook hebben we tasjes om zelfs je pomp gekoeld in mee te nemen, ook handig op vakantie, kijk hier: gekoeld pomptasje.

Inmiddels zijn we naar Turkije, Spanje en Denemarken geweest. De laatste twee landen met pomp. Voor Spanje had ik een koeltasje voor de pomp besteld, maar die werd pas heel laat bezorgd en kwam aan toen wij al weg waren. Die maken we nu dus zelf. EN we zorgen dat ze op tijd aankomen natuurlijk! Want ik weet hoe het is… In Spanje was het daarnaast ook nog nachtwerk, want Kaio’s bloedsuiker schoot alle kanten op waardoor de pomp voortdurend uit de automodus ging en ik om het half uur weer moest checken. EN toen kwam ik erachter dat ik zijn ketonenmeter was vergeten. Wat een drama! In Denemarken ging het een stuk beter met de bloedsuiker en hoefde ik maar zo’n 1 keer per nacht op de pomp te reageren. En dit jaar gaan we voor het eerst met pomp naar Turkije, dus dat wordt spannend. Omdat Kaio bij heet weer hoog zit, zal dat ook wel weer nachtwerk worden. Maar de ketonenmeter ga ik dit jaar niet vergeten!

Tegenwoordig gebruik ik een checklist zodat ik zeker weet dat ik alles mee heb als we op vakantie gaan met diabetes. Je kunt deze hier downloaden.

En je kunt je zo goed voorbereiden, maar op vakantie kun je nooit alle onverwachte situaties voor zijn. Want je kunt wel op vakantie met diabetes maar je hebt nooit vakantie VAN je diabetes. Vergeet vooral niet om desondanks optimaal van je vakantie te genieten! Dat doen wij ook! Want ondanks alle drama’s, uitdagingen en zorgen hebben we zo’n fijne tijd met elkaar. Op vakantie mag even alles. Dan hebben we plezier. En ondanks alle struikelblokken zijn er toch veel momenten dat we even diabetes vergeten. Geniet!

Heb jij nog een spannende of leuke vakantie ervaring? We horen het graag!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *